PRŮVODNÍ ZPRÁVA


ŘEVNICKÁ KOSTRA
Průvodní zpráva
PROGRAM a KAPACITY
bydlení: 6 bytů velikosti 200 m2 - 2+kk
Společné prostory:       Sál 38 m2
                                    Bar   94 m2
                                    Volné prostranství 115 m2

Počet obyvatel 6 až 12
Počet parkovacích míst 8 stání - zajištěno na obecním parkovišti u Zámečku a v Komenského ulici.
Zastavěná plocha      540 m2
Podlažnost 2np, 0pp

Kontext a urbanistické řešení
Celý projekt je založen na tzv. ¨low cost¨ principu, tudíž jsou využity materiály levné, ale zároveň krásné. Půdorysně jsme využily celý pozemek, jenž nám byl k dispozici (54x10 m). Stavba v nejvyšším bodě dosahuje 11m. Dům z hlavní pohledové osy působí velmi skromně, svým tvarem až tradičně, a to i přes velmi extravagantní materiály. K zámečku se komplex chová s úctou, díky průhledům je viděn stále ze všech stran.

Hmotové řešení, koncept
Objemově stavba nijak rušivě nezasahuje do přilehlého okolí. Je velmi vzdušná, díky variabilnímu uspořádání kontejnerů. Stavba není jednolitá, mezi plechovými kontejnery je vytvořena spousta průhledů. Střídají se zde tři části domu, první společenská část se sálem a střešním barem, dále pak ¨volnᨠčást pro akce všeho druhu (např. trhy, koncerty, výstavy.. a spousty dalších) a celé to zakončuje soukromá část s byty pro krátkodobé užívání. Vnitřní náhodné uspořádání usměrňuje vnější ocelová konstrukce. Která svou pravidelností vnáší do celku řád a sjednocuje ho. Zároveň vytvoří kompaktní hmotu objektu.

Jak se chová k okolí
Komplex stojí na rušné křižovatce a pokračuje k západu podél komunikace. Tudíž z čela je vnímám jako dům se sedlovou střechou. Stavba je netypickým a výstředním prvkem v okolí, zároveň do něj ale svou velikostí zapadá. Celkově komunikuje s okolím, je mu otevřena do všech stran. Navazuje na park, který je upraven pro větší využití (hlediště pro diváky sledující dění v samotné kostře). Okolní domky na severní a západní straně jsou nižší, nicméně zámeček i naše stavba jsou epicentrem sociálního a kulturního dění. Mohou si tak dovolit lehce vyčnívat.

Co dům nabízí
Dům obyvatelům nabízí příjemné a přátelské prostředí k bydlení i rekreaci. Střešní bar umožnuje výhledy nejen na park se zámečkem, ale také na celé rozlehlé okolí. 3 byty na jižní straně slouží k startovnímu bydlení, kupříkladu pro mladé páry. Zbylé 3 byty na severní straně jsou pouze ubytovací. Společná pochozí střecha nabízí navázaní kontaktu s ostatními obyvateli domu. V neposlední řade prostranství slouží nejen obyvatelům či návštěvníkům, ale celé široké veřejnosti pro nespočet akcí.
Konstrukční systém
Celá stavba stojí na ocelové rámové konstrukci, kvůli vyrovnání s terénem. Na konstrukci leží samotné kontejnery a tyčí se z ní ocelová kostra. Jednotlivé kontejnery jsou mezi sebou propojeny tak, aby tvořily bytové jednotky, nebo další využitelné prostory (jako například společné pochozí střechy), pomocí ocelových spon. Vnější ocelová konstrukce je tvořena lešenářskými trubkami. Zavětrávání je zajištěno jak v podélném tak příčném směru. V příčném směru vzniká jakýsi ¨ocelový krov¨, ve směru podélném pak klasické diagonální ztužení. V místě volného prostranství je podélné ztužení nahrazeno v části zešikmené střechy, aby byl umožněn volný průchod konstrukcí.

Okolí Zámečku
Nová stavba bude mít vliv na fungování dnešního parku. Rozhodly jsme se park upravit tak, abychom obnovily přirozené pěší trasy. Cesty vedou k důležitým bodům města (pošta, obchod, parkoviště..). Část parku je zatravněná, aby tu lidé mohli trávit volný čas, druhá část je zpevněna tzv. mlatem. Vzniknou tak nové prostory, které budou sloužit jak zámečku, tak samotnému komplexu. Je zde umístěn jeden kontejner pro externí výuku zuš, výstavy..atd. Dále jsme obnovily místní potok, který zpříjemňuje a ochlazuje prostředí.
Monika Pečená
Natálie Zdražilová
Barbora Turková
V Praze, dne 30.4. 2019

Komentáře